Skip to content
Related Articles

Related Articles

WBCS Prelims 2022 – Exam Analysis With Cut Off

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 21 Jul, 2022
View Discussion
Improve Article
Save Article

WBCS Prelims Exam Analysis 2022 –

Candidates can check the answer key and solution of WBCS Prelims 2022 exam now. It comprises the overall difficulty level, and topics asked in the Prelims Exam of WBCS 2022.

The WBCS Prelims 2022 exam was conducted on 19th June 2021. You can check the overall level of 200 questions asked in the WBCS Prelims 2022 exam. 

Level of Questions

Easy Level 

Moderate Level

Difficulty Level

Number of Question

74-80

80-85

39-45

GeeksforGeeks had analysed that the WBCS Prelims Cut Off 2022 would be around 108. For more details, candidates can check the table given below.

Category

Expected Cutoff

General

108

OBC (A/B)

102

SC

92

ST

85

Are you looking for the answer key and solutions for WBCS Prelims 2022? Check the GeeksforGeeks’ Answer Key of WBCS Prelims 2022.

1. The antonym of ‘Forgo’ is
(A) Claim
(B) Despise
(C) Undergo
(D) Remember

Ans: (A) Claim

2. An Obstetrician deals with
(A) Child disease
(B) Liver disease
(C) Pregnancy & Childbirth
(D) Nerve disease

Ans: (C) Pregnancy & Childbirth

3. Fill in the blank with the appropriate option:
He spends hours _____ the phone every day.

(A) at
(B) on
(C) with
(D) in

Ans: (B) on

4. Which one is the plural number?
(A) Index
(B) Alumni
(C) Hypothesis
(D) Analysis

Ans: (B) Alumni

5. What is the synonym of ‘Atrocity’?
(A) Solidarity
(B) Pity
(C) Cruelty
(D) Punctuality

Ans: (C) Cruelty

6. The idiomatic expression ‘A slap on the wrist’ means
(A) Short on time
(B) A very mild punishment
(C) To have a dispute
(D) To force an issue

Ans: (B) A very mild punishment

7. Fill in the blank with the correct word.
Ram and his brothers were four in _____.
(A) quantity
(B) number
(C) numbers
(D) totality

Ans: (B) number

8. Fill in the blank with the appropriate option.
What are you worrying _____ ?
(A) to
(B) with
(C) for
(D) about

Ans: (D) about

9. Fill in the blank with the appropriate option:
He works _____ an insurance company.
(A) for
(B) at
(C) in
(D) with

Ans: (C) in

10. Choose the appropriate antonym of ‘Adore’.
(A) Love
(B) Like
(C) Hate
(D) Ignore

Ans: (C) Hate

11. Insert the right preposition in the blank space:
He died _____ dengue.
(A) with
(B) from
(C) of
(D) by

Ans: (C) of

12. Fill in the blank with the appropriate option:
She has no control _____ her temper.
(A) on
(B) with
(C) over
(D) after

Ans: (C) over

13. Find the correctly spelt word.
(A) Reharsal
(B) Rehersal
(C) Rehearsal
(D) Rehearsel

Ans: (C) Rehearsal

14. It has been established that
(P) Einstein was
(Q) Although a great scientist
(R) weak in arithmetic
(S) right from his school days

To form a correct and meaningful sentence the proper sequence should be:
(A) (Q) (P) (R) (S)
(B) (P) (R) (S) (Q)
(C) (P) (S) (Q) (R)
(D) (Q) (P) (S) (R)

Ans: (A) (Q) (P) (R) (S)

15. Instead of ‘tolerance’ we can say
(A) bear on
(B) bear in
(C) bear with
(D) bear at

Ans: (C) bear with

16. ‘Philanthropist’ means
(A) Humanitarian
(B) Hater of man
(C) Lover of animals
(D) Lover of books

Ans: (A) Humanitarian

17. What type of sentence is ‘Do or Die’?
(A) Simple
(B) Complex
(C) Exclamatory
(D) Compound

Ans: (B) Complex

18. Replace the underlined portion with an idiom from the list below:
They finally agreed on the business deal.
(A) let the cat out of the bag
(B) see eye to eye
(C) to feel under the weather
(D) to cut a corner

Ans: (B) see eye to eye

19. “I have done my duty” ––Which tense is this?
(A) Present Indefinite
(B) Present Perfect
(C) Past Perfect
(D) Past Indefinite

Ans: (B) Present Perfect

20. Use a correct gerund in the blank space:
I like _____ pictures.
(A) painting
(B) painted
(C) to paint
(D) paint

Ans: (A) painting

21. Give the one word substitution of:
One who talks continuously
(A) Voracious
(B) Impecunious
(C) Loquacious
(D) Avaricious

Ans: (C) Loquacious

22. Give the one word substitution of:
Creature having both male and female organs
(A) Sodomite
(B) Homosexual
(C) Masochist
(D) Hermaphrodite

Ans: (D) Hermaphrodite

23. What is the most appropriate passive form of “Who has done the work?”
(A) Who has been done the work?
(B) By whom has been done the work?
(C) Whom has done the work by?
(D) By whom has the work been done?

Ans: (D) By whom has the work been done?

24. What parts of speech is the word ‘Adjective’?
(A) Pronoun
(B) Noun
(C) Adjective
(D) Adverb

Ans: (B) Noun

25. Find the synonym of ‘Covert’.
(A) Revert
(B) Secret
(C) Desert
(D) Honest

Ans: (B) Secret

26. Who has become the second Indian to score 10,000 runs in T-20 cricket?
(A) K. L. Rahul
(B) Shikhar Dhawan
(C) Rohit Sharma
(D) M. S. Dhoni

Ans: (C) Rohit Sharma

27. Who is the composer of Allahabad Prasasti?
(A) Harishena
(B) Bishakhdutta
(C) Kalidasa
(D) Shudrak

Ans: (A) Harishena

28. ‘Navjivan’ was edited by
(A) Rasbehari Basu
(B) Gandhiji
(C) Lala Hardayal
(D) Aurobindo Ghosh

Ans: (B) Gandhiji

29. Who is the protector of the Fundamental Rights of a citizen?
(A) Legislature
(B) Judiciary
(C) Executive
(D None of the above

Ans: (B) Judiciary

30. Fill in the gap:

3, 8, 6, 14, _____, 20

(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9

Ans: (D) 9

31. Who among the following Sultans organized Iqta, army, currency and other most important organs of Delhi Sultanate?
(A) Shamsuddin Iltutmish
(B) Giyasuddin Balban
(C) Muhammad bin Tughluq
(D) Alauddin Khilji

Ans: (A) Shamsuddin Iltutmish

32. The Himalayas are formed of parallel fold ranges, of which the oldest range is
(A) the Siwalik Range
(B) the Lesser Himalayan Range
(C) the Great Himalayan Range
(D) the Dhaula Dhar Range

Ans: (C) the Great Himalayan Range

33. The ‘Radcliffe Line’ lies between
(A) India and China
(B) India and Bangladesh
(C) India and Bhutan
(D) India and Pakistan

Ans: (D) India and Pakistan

34. Who among the following was the Greek king of Syria mentioned in Ashokan edict?
(A) Antiochus II Theos
(B) Ptolemy II
(C) Antigonus
(D) Alexander

Ans: (A) Antiochus II Theos

35. Stammering is to Speech as Deafness is to
(A) Ear
(B) Hearing
(C) Noise
(D) Commotion

Ans: (B) Hearing

36. Who among the following Viceroys repealed the Vernacular Press Act of 1878?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Curzon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Ripon

Ans: (D) Lord Ripon

37. If Water is called Black, Black is called Tree, Tree is called Blue, Blue is called Rain, Rain is called Pink and Pink is called Fish in a certain language, then what is the colour of sky?
(A) Blue
(B) Rain
(C) Fish
(D) Pink

Ans: (B) Rain

38. In which city, Australia will host the 2026 Commonwealth Games?
(A) Victoria
(B) Sydney
(C) Perth
(D) Brisbane

Ans: (A) Victoria

39. The western part of Teesta river in West Bengal is called
(A) Terai
(B) Duars
(C) Bagar
(D) Bhabar

Ans: (A) Terai

40. What is the percentage of a cloth that should be excluded from 40 metre cloth so that the remaining portion is 7 metre?
(A) 17.5
(B) 19
(C) 82.5
(D) 81

Ans: (C) 82.5

41. Who founded ‘Gadar Party’ (1913) and where?
(A) Bhagat Singh, Great Britain
(B) Lala Lajpat Rai, France
(C) Lala Hardayal, America
(D) Captain Mohan Singh, Germany

Ans: (C) Lala Hardayal, America

42. Jawahar Rozgar Yojana for rural employment was started in the year
(A) 1959
(B) 1979
(C) 1969
(D) 1989

Ans: (D) 1989

43. ‘Seahorse’ is a
(A) Mammal
(B) Plant
(C) Fish
(D) None of the above

Ans: (C) Fish

44. A number series is given with one wrong term. Identify the wrong term given:

53 59 63 67 71

(A) 53
(B) 63
(C) 67
(D) 71

Ans: (A) 53

45. Who among the following put forward the famous Drain Theory?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Surendranath Banerjee
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (A) Dadabhai Naoroji

46. The Reserve Bank of India was established in the year
(A) 1930
(B) 1935
(C) 1947
(D) 1951

Ans: (B) 1935

47. ‘The Constitution of India is neither purely federal nor purely unitary but is a combination of both’ ––Who said so?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) D. D. Basu
(C) Dr. Ambedkar
(D) Rajendra Prasad

Ans: (B) D. D. Basu

48. If CAT and BOAT are written as XZG and YLZG respectively in a code language, how is EGG to be written?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTT

Ans: (C) VTT

49. Loktak lake is located in the state of
(A) Karnataka
(B) Arunachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Bihar

Ans: (C) Manipur

50. Among six persons A, B, C, D, E, F, there are 3 married couples of which A, C, E are husbands; B, C, D are cousins and B is not wife of A. Then husband of B is
(A) C
(B) E
(C) A
(D) F

Ans: (B) E

51. Who won the Women’s Badminton Singles title at Swiss Open, 2022?
(A) Saina Nehwal
(B) P. V. Sindhu
(C) Carolina Marin
(D) B. Ongbamrungphan

Ans: (B) P. V. Sindhu

52. Who is the current Chief of the Army Staff of India?
(A) General Upendra Dwivedi
(B) General Manoj Pande
(C) General Rana Pratap Kalita
(D) General Surinder Singh Mahal

Ans: (B) General Manoj Pande

53. Who was the first Indian Governor General of free India?
(A) Rajendra Prasad
(B) Chakraborty Rajagopalachari
(C) Sarvapalli Radhakrishnan
(D) None of them

Ans: (B) Chakraborty Rajagopalachari

54. Who was elected the President of India for the second time?
(A) Rajendra Prasad
(B) Sarvapalli Radhakrishnan
(C) V. V. Giri
(D) Sankar Dayal Sharma

Ans: (A) Rajendra Prasad

55. Which among the following refers to ‘unpaid labour’?
(A) Shulka
(B) Udranga
(C) Bali
(D) Bisthi

Ans: (D) Bisthi

56. Which among the following is present in refrigerator?
(A) Carbon dioxide
(B) Methane
(C) Helium
(D) Chlorofluorocarbon

Ans: (D) Chlorofluorocarbon

57. Which among the Mughal princes assassinated Abul Fazl?
(A) Khasru
(B) Selim
(C) Azimushhan
(D) Khurram

Ans: (B) Selim

58. Choose the correct chronological order of the following dynasties of Delhi Sultanate:
(A) Lodi, Ilbari Turks, Tughluq, Khilji
(B) Ilbari Turks, Khilji, Tughluq, Lodi
(C) Tughluq, Khilji, Lodi, Ilbari Turks
(D) Khilji, Lodi, Tughluq, Ilbari Turks

Ans: (B) Ilbari Turks, Khilji, Tughluq, Lodi

59. Which one of the following animals is not ‘warm-blooded’?
(A) Hen
(B) Tiger
(C) Bat
(D) Toad

Ans: (D) Toad

60. Members of the State Public Service Commission are appointed by
(A) the President of India
(B) the Prime Minister of India
(C) the Governor of the State
(D) None of them

Ans: (C) the Governor of the State

61. The Poona Pact took place in the year
(A) 1857
(B) 1932
(C) 1935
(D) 1942

Ans: (B) 1932

62. ‘Ornithology’ is the science of
(A) Bird
(B) Reptile
(C) Amphibia
(D) Mammal

Ans: (A) Bird

63. Chand Bibi ruled over which of the Deccan Sultanates?
(A) Bijapur
(B) Berar
(C) Ahmednagar
(D) Golkonda

Ans: (A) Bijapur

64. Who is the director of the film ‘The Kashmir Files’?
(A) Farhan Akhtar
(B) Karan Johar
(C) Vivek Agnihotri
(D) Anurag Kashyap

Ans: (C) Vivek Agnihotri

65. acme : mace : : alga : ?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala

Ans: (D) gala

66. The Vice-President of India is
(A) directly elected by the people.
(B) nominated by the President.
(C) elected by the members of the state legislatures.
(D) elected by an electoral college constituted by members of the two House of the Parliament.

Ans: (D) elected by an electoral college constituted by members of the two House of the Parliament.

67. Bills other than money bills are introduced for being passed by the Parliament in
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) any House of the Parliament
(D) joint session of both the Houses of the Parliament

Ans: (C) any House of the Parliament

68. Earliest fossil remains of archaic Homo sapiens has been found in
(A) Siwalik hills
(B) Narmada valley
(C) Nallamala hills
(D) Chotanagpur Plateau

Ans: (B) Narmada valley

69. Which of the following is chiefly present in LPG?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane

Ans: (D) Butane

70. The quorum requirements in the Rajya Sabha is
(A) 25
(B) 50
(C) 100
(D) 126

Ans: (A) 25

71. In a family there are six members A, B, C, D, E, F. A and B are married couple. D is only son of C. A is father of E, who is granddaughter of F, whose husband has died and C is brother of A. How many male members are in the family?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 2

Ans: (A) 3

72. Andaman & Nicobar islands are separated by
(A) Nine degree Channel
(B) Ten degree Channel
(C) Eight degree Channel
(D) Seven degree Channel

Ans: (B) Ten degree Channel

73. Which of the following dynasties was designated as ‘Balhar’ by the Arab travellers?
(A) Chalukya
(B) Chola
(C) Rashtrakuta
(D) Pandya

Ans: (C) Rashtrakuta

74. Fill in the blank :
Satyajit Ray’s ______ birth anniversary is being celebrated this year, 2022.
(A) 100th
(B) 102nd
(C) 101st
(D) 103rd

Ans: (C) 101st

75. Earliest evidence of settled agriculture in the subcontinent comes from
(A) Utnur
(B) Burzahom
(C) Mehrgarh
(D) Bagor

Ans: (C) Mehrgarh

76. Which state is known as the Molassis basin?
(A) Bihar
(B) Rajasthan
(C) Mizoram
(D) Assam

Ans: (C) Mizoram

77. Koel is a tributary of
(A) Son
(B) Chambal
(C) Yamuna
(D) Ganga

Ans: (A) Son

78. Who was felicitated by Aurobindo Ghosh as ‘the Prophet of Great Political Creed’?
(A) Brahmabandhab Upadhyay
(B) Ashwini Kumar Dutta
(C) Rashbehari Bose
(D) Bipin Chandra Pal

Ans: (D) Bipin Chandra Pal

79. Which of the following constitutional amendments gives a constitutional status to the Panchayati Raj Institutions?
(A) 72nd
(B) 73rd
(C) 74th
(D) 75th

Ans: (B) 73rd

80. Who painted the image of Bharat Mata?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Abanindranath Tagore
(C) Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) Mahatma Gandhi

Ans: (B) Abanindranath Tagore

81. The Chairman of the Public Accounts Committee is
(A) a member of the Ruling Party
(B) a member of the Opposition Party
(C) Union Finance Minister
(D) Deputy Speaker of the Parliament

Ans: (B) a member of the Opposition Party

82. Any money bill can not be introduced in the Parliament without the consent of the
(A) Prime Minister of India
(B) Speaker of the Parliament
(C) President of India
(D) Union Finance Minister

Ans: (C) President of India

83. ‘Pongol’ is the main festival of
(A) Tamilnadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

Ans: (A) Tamilnadu

84. In a camp there was food for 190 days of 4000 men. After 30 days 800 men left. Remaining men will spend the remaining food
in how many days?
(A) 250 days
(B) 230 days
(C) 200 days
(D) 170 days

Ans: (C) 200 days

85. Match List-I with List-II
       List-I             List-II
(a) Moriyas     1. Pippalivana
(b) Videhas     2. Mithila
(c) Licchavis    3. Vaishali
(d) Mallas       4. Kapilavastu
Which of the above is/are not properly
matched?
(A) (a-1), (b-2), (c-3)
(B) (d-4)
(C) (c-3), (d-4)
(D) All of the above

Ans: (B) (d-4)

86. Match the following:
(a) Kot Diji             1. Luigi Pio Tessitori
(b) Harappa           2. F.A. Khan. G.S.Ghurye
(c) Kalibangan       3. Daya Ram Sahani
(d) Mohenjodaro   4. Rakhal Das Bandyopadhyay

(A) (a-2), (b-3), (c-1), (d-4)
(B) (a-1), (b-3), (c-2), (d-4)
(C) (a-4), (b-1), (c-2), (d-3)
(D) (a-3), (b-2), (c-4), (d-1)

Ans: (A) (a-2), (b-3), (c-1), (d-4)

87. A fruit seller after purchasing a basket of mangoes saw that some fruits are rotten. He incurred a loss of 5% after selling the rest of
the mangoes at Rs. 2,280. How much money did he spend in purchasing a basket of mangoes?
(A) Rs. 3,000
(B) Rs. 4,000
(C) Rs. 2,400
(D) Rs. 2,500

Ans: (C) Rs. 2,400

88. Who among the following Indians won solitary gold medal at the Asian Wrestling Championships, 2022?
(A) Bajrang Punia
(B) Deepak Punia
(C) Ravi Kumar Dahiya
(D) Gourav Baliyan

Ans: (C) Ravi Kumar Dahiya

89. When Gandhi-Irwin Pact was signed?
(A) 1931
(B) 1930
(C) 1932
(D) 1929

Ans: (A) 1931

90. Which of the following districts of West Bengal has the highest child sex ratio in 2011?
(A) Darjeeling
(B) Howrah
(C) Kolkata
(D) Malda

Ans: (A) Darjeeling

91. Pure water freezes at a temperature—
(A) 47° F
(B) 32° F
(C) 0° F
(D) 19° F

Ans: (B) 32° F

92. The age of father is twice that of elder son. Ten years hence, the age of the father will be three times that of the younger son. If the difference of ages of the two sons is 15 years, find the age of the father.
(A) 50 years
(B) 55 years
(C) 60 years
(D) 70 years

Ans: (A) 50 years

93. Which one of the following dam is not meant for irrigation?
(A) Bhavani Sagar
(B) Sivasamudram
(C) Krishnaraja Sagar
(D) Bhakra Nangal

Ans: (B) Sivasamudram

94. The next term in the sequence 4, 10, 22, 46 is
(A) 56
(B) 66
(C) 94
(D) 92

Ans: (C) 94

95. Who among the Mughal Emperors/Courtiers made arrangement for translation of Upanisadas into Farsi?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Dara Sukoh

Ans: (D) Dara Sukoh

96. Who founded Servants of India Society?
(A) Annie Besant
(B) Mahadev Govind Ranade
(C) Gokhale
(D) B. G. Tilak

Ans: (C) Gokhale

97. The Act that gave enormous powers to the British Government to repress political activities was
(A) Arms Act
(B) Vernacular Press Act
(C) Rowlatt Act
(D) Act III of 1882

Ans: (C) Rowlatt Act

98. Which metal is present in haemoglobin?
(A) Iron
(B) Zinc
(C) Magnesium
(D) Copper

Ans: (A) Iron

99. SEBI stands for the
(A) State Earnings Board of India
(B) Securities and Exchange Bank of India
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) State Exchange Bank of India

Ans: (C) Securities and Exchange Board of India

100. Arrange the list of foreign travellers in chronological order :
(a) Xuanzang (Hieun Tsang)
(b) Itsing
(c) Fa Tsien
(d) Megasthenes

(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (a), (d), (b), (c)
(C) (d), (c), (a), (b)
(D) (d), (c), (b), (a)

Ans: (C) (d), (c), (a), (b)

101. Who was the founder of ‘Anushilan Samity’?
(A) Ashwini Kumar Dutta
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Aurobindo Ghosh
(D) Pramathanath Mitra

Ans: (D) Pramathanath Mitra

102. Kumari river is a tributary of
(A) Mahanadi
(B) Damodar
(C) Kansabati
(D) Ajoy

Ans: (C) Kansabati

103. The ex-officio Chairman of the Rajya Sabha is
(A) the President
(B) the Vice-President
(C) the Prime Minister
(D) None of them

Ans: (B) the Vice-President

104. The earlier name of WTO was
(A) UNCTAD
(B) GATT
(C) UNIDO
(D) OECD

Ans: (B) GATT

105. In a chess tournament each of six players will play every other player exactly once. How many matches will be played in the tournament?
(A) 12
(B) 15
(C) 30
(D) 72

Ans: (B) 15

106. Which of the following is an aquatic fern?
(A) Adiantum
(B) Dryopteris
(C) Salvinia
(D) Equisetum

Ans: (C) Salvinia

107. ‘Peaty’ soils of Kerala is known as
(A) Reh
(B) Kari
(C) Kallar
(D) Thur

Ans: (B) Kari

108. In a certain code KOLKATA is coded as 11151211012001. How will BENGAL be coded?
(A) 020514070112
(B) 020514210111
(C) 020521250110
(D) 020514200112

Ans: (A) 020514070112

109. West Bengal Industrial Development Corporation Ltd. (WBIDC) was established in
(A) 1967
(B) 1981
(C) 1977
(D) 1983

Ans: (A) 1967

110. Which would come in place of ‘?’ in the given series?
ACE, FGH, ?, PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL

Ans: (A) KKK

111. Which part of human eye has the maximum refractive index?
(A) Aqueous humour
(B) Vitreous humour
(C) Lens
(D) Cornea

Ans: (D) Cornea

112. Who is the present Chairman of UPSC?
(A) Manoj Soni
(B) Arvind Saxena
(C) Vinay Mittal
(D) P. K. Joshi

Ans: (A) Manoj Soni

113. In which of the following inscriptions we find earliest reference to ‘Sati’?
(A) Ashokan inscription of Girnar
(B) Aihole inscription
(C) Eran inscription
(D) Damodarpur inscription

Ans: (C) Eran inscription

114. What is the chromosome number in human ovum?
(A) 36
(B) 46
(C) 48
(D) None of the above

Ans: (D) None of the above

115. Which country recently replaced Russia in the UN Human Rights Council?
(A) Poland
(B) Czech Republic
(C) Syria
(D) Chile

Ans: (B) Czech Republic

116. The first transgenic crop was
(A) Tobacco
(B) Cotton
(C) Pea
(D) Rice

Ans: (A) Tobacco

117. Which quantity is increased in step-down transformer?
(A) Voltage
(B) Current
(C) Wattage
(D) Frequency

Ans: (B) Current

118. The first sermon of Gautama Buddha is called
(A) Mahabhinishkraman
(B) Dharmachakra Pravartana
(C) Dhammaghos
(D) Mahaparinirvana

Ans: (B) Dharmachakra Pravartana

119. Who ridiculed Gandhi as ‘seditious fakir’?
(A) Winston Churchill
(B) Ramsay MacDonald
(C) Lord Irwin
(D) Cripps

Ans: (A) Winston Churchill

120. O2- is isoelectronic with
(A) F 
(B) Cl 
(C) Li+ 
(D) K+ 

Ans: (A) F 

121. In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. How many cows are there?
(A) 7
(B) 12
(C) 5
(D) 10

Ans: (A) 7

122. Who was recently appointed as the Ambassador of India in U.S.?
(A) Varsh Vardhan Singh
(B) Jai Shankar
(C) Taranjit Singh Sandhu
(D) Vijay Gokhale

Ans: (C) Taranjit Singh Sandhu

123. Xiomara Castro has become the first ever female President of which nation?
(A) Cuba
(B) Honduras
(C) Mexico
(D) Colombia

Ans: (B) Honduras

124. Who used ‘Tulghumah’ as a military tactic for the first time in India?
(A) Alauddin Khilji
(B) Muhammad bin Tughluq
(C) Babur
(4) Akbar

Ans: (C) Babur

125. The vitamin which helps in clotting of blood is
(A) A
(B) D
(C) B
(D) K

Ans: (D) K

126. Which one of the following animals is known as a ‘living fossil’?
(A) Perpatus
(B) Amoeba
(C) Prawn
(D) Apple snail

Ans: (A) Perpatus

127. Which of the following taxes is within the Jurisdiction of the Central Government?
(A) Corporation Tax
(B) Professional Tax
(C) Land Revenue
(D) Excise on alcoholic liquors

Ans: (A) Corporation Tax

128. Who is the first Law Officer of the Government of India?
(A) Chief Justice of India
(B) Union Law Minister
(C) Attorney General of India
(D) Law Secretary

Ans: (C) Attorney General of India

129. The Non-Cooperation programme was adopted in the
(A) Lahore session
(B) Congress session at Nagpur
(C) Gujarat Congress
(D) Second Round Table Conference

Ans: (B) Congress session at Nagpur

130. Who enunciated his famous formula that ‘Swaraj’ must be for the ‘masses’ and not for the ‘classes’ alone?
(A) Motilal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Subhas Chandra Bose
(D) C.R. Das

Ans: (D) C.R. Das

131. Who built Buland Darwaza?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzib

Ans: (B) Akbar

132. Viktor Orban has registered a fourth consecutive win in which nation’s General Election?
(A) Armenia
(B) Sweden
(C) Switzerland
(D) Hungary

Ans: (D) Hungary

133. The Kasai and Keleghai rivers join to form
(A) the Rupnarayan river
(B) the Haldi river
(C) the Subarnarekha river
(D) the Damodar river

Ans: (B) the Haldi river

134. Who wrote the book ‘Hind Swaraj’?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Mahatma Gandhi
(D) Maulana Abul Kalam Azad

Ans: (C) Mahatma Gandhi

135. A particle is moving in a uniform circular motion with constant speed V along a circle of radius r. The acceleration of the particle is
(A) Zero
(B) V/r
(C) V/r2
(D) V2/r   

Ans: (D) V2/r  

136. Who has been appointed as the new Chief Minister of Tripura?
(A) Manik Saha
(B) Jishnu Dev
(C) Narendra Chandra Debbarma
(D) Ratan Lal Nath

Ans: (A) Manik Saha

137. The Sariska Tiger Sanctuary is located at
(A) Bharatpur
(B) Alwar
(C) Darrah
(D) Puskar

Ans: (B) Alwar

138. Which one of the following is not correctly matched?
(A) NH-2–Delhi-Kolkata
(B) NH-35–Barasat-Bangoan
(C) NH-41–Kolaghat-Haldia
(D) NH-34–Sevak-Gangtok

Ans: (D) NH-34–Sevak-Gangtok

139. Legendary musician Pandit Shiv Kumar Sharma, who passed away recently, is associated with which of the following instruments?
(A) Sitar
(B) Flute
(C) Sarod
(D) Santoor

Ans: (D) Santoor

140. Ram Prasad Bismil’s name is associated with
(A) Kakori Conspiracy Case
(B) Lahore Conspiracy Case
(C) Alipur Bomb Case
(D) Meerat Conspiracy Case

Ans: (A) Kakori Conspiracy Case

141. Which country hosted the 5th BIMSTEC Summit in March, 2022?
(A) Sri Lanka
(B) Bangladesh
(C) Japan
(D) South Korea

Ans: (A) Sri Lanka

142. The Self-respect Movement was founded by
(A) Ambedkar
(B) Periyar E.V. Ramasamy Naicker
(C) Dinkarrao Javalkar
(D) Keshavrao Jedhe

Ans: (B) Periyar E.V. Ramasamy Naicker

143. If the sequence of alphabets is reversed, which of the following will be the 14th letter ?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) M

Ans: (D) M

144. Who was the founder of Tattwabodhini Sabha in Bengal?
(A) Dadoda Pandurang
(B) Debendranath Tagore
(C) Radha Kanta Deb
(D) Keshab Chandra Sen

Ans: (B) Debendranath Tagore

145. Under which article of the Constitution the President can take over the administration of a State in his own hand?
(A) Article 352
(B) Article 356
(C) Article 351
(D) Article 350

Ans: (B) Article 356

146. If CABLE is coded as XYZOV, the YZXP is code of
(A) BABY
(B) BACK
(C) CELL
(D) BELL

Ans: (B) BACK

147. ‘Curie’ is unit of
(A) Radioactivity
(B) Temperature
(C) Heat
(D) Energy

Ans: (A) Radioactivity

148. Bronze is an alloy of
(A) Copper and Zinc
(B) Tin and Zinc
(C) Copper and Tin
(D) Iron and Zinc

Ans: (C) Copper and Tin

149. Who won the best Director Award at Oscars, 2022?
(A) Patty Jenkins
(B) Ava Duvernay
(C) Sofia Coppola
(D) Jane Campion

Ans: (D) Jane Campion

150. Who among the following was the contemporary ruler of Bengal during Chaitanyadeva’s time?
(A) Nusrat Shah
(B) Fatheh Shah
(C) Husein Shah Sharqi
(D) Alauddin Hussein Shah

Ans: (D) Alauddin Hussein Shah

151. The average of 6 consecutive odd numbers is 64. Greatest of them is
(A) 67
(B) 65
(C) 71
(D) 69

Ans: (D) 69

152. The Eastern Ghats and the Western Ghats meet at
(A) Cardamom Hills
(B) Palani Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Annamalai Hills

Ans: (C) Nilgiri Hills

153. The Montagu-Chelmsford Reforms were announced in the year
(A) 1919
(B) 1918
(C) 1920
(D) 1921

Ans: (A) 1919

154. P is wife of Q and mother of R. R is granddaughter of W. S is grandmother of T and mother of Q. Which of the following is true?
(A) R is sister of T.
(B) R is brother of T.
(C) Q is daughter of S.
(D) None of the above

Ans: (A) R is sister of T.

155. Which former Prime Minister was conferred with Netaji Award, 2022 by the Netaji Research Bureau?
(A) Barack Obama
(B) Shinjo Abe
(C) Theresa May
(D) Fumio Kishida

Ans: (B) Shinjo Abe

156. There are 15 chairs in a row. Position of P is at the middle. Q is at 12th position counting from the right. How many chairs are in between P and Q?
(A) 4
(B) 5
(C) 2
(D) 3

Ans: (D) 3

157. Lata Mangeskar was awarded Bharat Ratna in the year–
(A) 2000
(B) 2003
(C) 2001
(D) 2005

Ans: (C) 2001

158. Which of the following are the right bank tributaries to Ganga?
(A) Yamuna, Chambal and Son
(B) Yamuna, Son, and Damodar
(C) Yamuna, Gandak and Son
(D) Yamuna, Chambal and Damodar

Ans: (B) Yamuna, Son, and Damodar

159. Which of the following isotopes is used in dating archaeological findings?
(A) 235U92
(B) 14C6
(C) 3H1
(D) 18O8

Ans: (B) 14C6

160. Who pioneered ‘Rakhi Bandhan’ festival during partition of Bengal?
(A) Chittaranjan Das
(B) Rabindranath Tagore
(C) Pramathanath Mitra
(D) Pulin Behari Das

Ans: (B) Rabindranath Tagore

161. ‘ELISA’ test is employed to diagnose
(A) Polio Virus
(B) AIDS antibodies
(C) Tuberculosis
(D) Cancer

Ans: (B) AIDS antibodies

162. Who was known as the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Badruddin Tyabji
(B) Surendranath Banerjee
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Dadabhai Naoroji

Ans: (D) Dadabhai Naoroji

163. Who is the Guardian of the Public Purse in India?
(A) The President of India
(B) The Union Finance Minister
(C) The Comptroller & Auditor General of India
(D) The Public Accounts Committee

Ans: (C) The Comptroller & Auditor General of India

164. Who has been appointed as the new Prime Minister of Sri Lanka in May, 2022?
(A) Mahinda Rajapaksa
(B) D.M. Jayaratne
(C) Ranil Wickremesinghe
(D) Sirimaro Bandaranaike

Ans: (C) Ranil Wickremesinghe

165. Which of the following pair do not match?
(A) Jaunpur – Atala Masjid
(B) Malwa – Jahaz Mahal
(C) Ajmer – Kubbatul Islam
(D) Gaur – Bara Sona Masjid

Ans: (C) Ajmer – Kubbatul Islam
 

166. The radioactive element used in heart pacemakers is
(A) Uranium
(B) Deuterium
(C) Plutonium
(D) Radium

Ans: (C) Plutonium

167. Phytophthora palmivora is a
(A) bio-pesticide
(B) bio-insecticide
(C) mycoherbicide
(D) first bio-herbicide

Ans: (D) first bio-herbicide

168. Which one of the following states, Dulhasti Hydroelectric power project is located?
(A) Uttarakhand
(B) Jammu & Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Sikkim

Ans: (B) Jammu & Kashmir

169. Notuburu iron ore mines are located in
(A)Singhbhum District
(B) Mayurbhanj District
(C) Baster District
(D)Durg District

Ans: (A)Singhbhum District

170. Which of the following fractions is greater than 3/4 and less than 5/6?
(A) 2/3
(B) 1/2
(C) 4/5
(D) 9/10

Ans: (C) 4/5

171. Where was Chauri Chaura?
(A) Patna
(B) Bhagalpur
(C) Gaya
(D) Gorakhpur

Ans: (D) Gorakhpur

172. Alakananda and Bhagirathi rivers make confluence at
(A) Dev Prayag
(B) Karna Prayag
(C) Rudra Prayag
(D) Vishnu Prayag

Ans: (A) Dev Prayag

173. As of 2022, which country is the biggest opium producer?
(A) China
(B) India
(C) Afghanistan
(D) Nepal

Ans: (C) Afghanistan

174. The fourth term of the following alphabet series —
ZXYW, VTUS, RPQO, ______, JHIG
(A) LNKM
(B) NLKM
(C) NLMK
(D) LNMK

Ans: (C) NLMK

175. Who won the Sahitya Akademi Award, 2021 in the English language category?
(A) Namita Gokhale
(B) Khalid Hossain
(C) Arundhati Roy
(D) Kiran Gaurav

Ans: (A) Namita Gokhale

176. Who among the following was associated with the Bardoli Satyagraha (1928)?
(A) Rajendra Prasad
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Motilal Nehru
(D) Jawaharlal Nehru

Ans: (B) Vallabhbhai Patel

177. When was the ‘Carlyle Circular’ issued?
(A) 1905
(B) 1901
(C) 1902
(D) 1906

Ans: (A) 1905

178. Which will come next to —
B2E, D5H, F12K, H27N, ?
(A) I58Q
(B) I57R
(C) J57Q
(D) J58Q

Ans: (D) J58Q

179. On which date the Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly?
(A) August 15, 1947
(B) November 26, 1949
(C) January 26, 1950
(D) August 15, 1950

Ans: (B) November 26, 1949

180. ‘Loringa’ mangrove is located in
(A) Gujarat
(B) Kerala
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh

Ans: (D) Andhra Pradesh

181. Which of the following countries won the Thomas Cup International Badminton Championship, 2022?
(A) Indonesia
(B) India
(C) Malaysia
(D) China

Ans: (B) India

182. Fermentation ability of Yeast is due to
(A) Amylase
(B) Zymase
(C) Invertase
(D) Galactase

Ans: (B) Zymase

183. Who has been appointed as the CEO and MD of Air India?
(A) Campbell Wilson
(B) Ajay Singh
(C) Alan Joyce
(D) Maen Razougi

Ans: (A) Campbell Wilson

184. Mettur dam is built on _____ river.
(A) Mahanadi
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Cauvery

Ans: (D) Cauvery

185. The name of Prasanta Chandra Mahalanobis is associated with
(A) First Five -Year Plan
(B) Second Five -Year Plan
(C) Third Five -Year Plan
(D) Fourth Five -Year Plan

Ans: (B) Second Five -Year Plan

186. Which Indian Architect has been conferred the prestigious Royal Gold Medal, 2022?
(A) Balkrishna Doshi
(B) Sheila Sri Prakash
(C) Brinda Samaya
(D) Hafeez Contractor

Ans: (A) Balkrishna Doshi

187. Who was the author of ‘The Philosophy of the Bomb’?
(A) Bhagwati Charan Vohra
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Yashpal
(D) Aurobindo Ghosh

Ans: (A) Bhagwati Charan Vohra

188. The ‘powerhouse’ of cell is
(A) Nucleus
(B) Lysosome
(C) Mitochondria
(D) DNA

Ans: (C) Mitochondria

189. The Gupta King who destroyed Sakas was
(A) Samudra Gupta
(B) Chandra Gupta-I
(C) Kumara Gupta
(D) Chandra Gupta -II

Ans: (D) Chandra Gupta -II

190. The radiation carrying maximum energy —
(A) UV rays
(B) Gamma rays
(C) X-rays
(D) IR rays

Ans: (B) Gamma rays

191. What is the minimum age required bya citizen to be qualified for being a member of the Lok Sabha?
(A) 21
(B) 25
(C) 30
(D) 35

Ans: (B) 25

192. Who among the following stated that there was no slavery in India?
(A) Strabo
(B) Ptolemy
(C) Megasthenes
(D) Xuanzang (Hieun Tsang)

Ans: (C) Megasthenes

193. For the purpose of legislation, education is enlisted in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) None of the above

Ans: (C) Concurrent List

194. How many districts are there in West Bengal?
(A) 20
(B) 19
(C) 23
(D) 25

Ans: (C) 23

195. Who wrote Humayunnamah?
(A) Gulbadan Begum
(B) Humayun
(C) Birbal
(D) Abul Fazl

Ans: (A) Gulbadan Begum

196. Who has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India?
(A) Sanjiv Kumar
(B) Rajiv Kumar
(C) Rajiv Mehta
(D) Sushil Mehta

Ans: (B) Rajiv Kumar

197. Which one of the following is the highest peak of South Bengal?
(A) Sandakphu
(B) Gorgaburu
(C) Pareshnath
(D) Biharinath

Ans: (B) Gorgaburu

198. Which Chola king was known as Arumolivarman before his coronation?
(A) Vira Rajendra
(B) Rajaraja I
(C) Kulottunga I
(D) None of them

Ans: (B) Rajaraja I

199. The Advocate General of a State is appointed by
(A) the Chief Minister
(B) the State Legislature
(C) the Governor
(D) the State Law Minister

Ans: (C) the Governor

200. Who was the first president of the All India Kisan Sabha?
(A) Swami Sahajanand Saraswati
(B) N. G. Ranga
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Jaya Prakash Narayan

Ans: (A) Swami Sahajanand Saraswati


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!