Skip to content
Related Articles

Related Articles

Mass Percent Formula

Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 25 May, 2022
Improve Article
Save Article

The term “mass percent” is used to describe a concentration. Furthermore, it identifies the component of a mixture. A mass percentage can be used to understand the solution composition. It indicates the amount of solute in a given volume of solution. The mass or moles of a solute are used to determine its amount. We’ll go over the mass percent formula in this article, along with several examples of solved numerical problems.

Mass Percent

A mass percent is a technique of expressing or defining a concentration or a component in a combination. A degree could be expressed using the mass percent. The mass percentage of the solute contained in a given mass of solution can be used to characterize the solution composition. The mass or moles of a solute are used to determine its amount. 

The mass percent of a solution is calculated by multiplying the grams of solute per gram of solution by 100.

Mass Percent Formula

Solving for the molar mass as well as the mass of each element in one mole of the compound is how the Mass percent formula is expressed. These masses can be used to calculate each element’s mass percentage.

Mass Percent = (Mass of components / Total mass) × 100%

OR

Mass Percent = (Mass of solute / Mass of solution) × 100%

Mass is commonly represented in grams, but any unit of measure will suffice as long as the component or solute mass and, thus, the total or solution mass are also expressed in equal units. The term “mass percent” is sometimes known as “weight percent” or w/w%.

Finding the Mass Percentage in Simple Steps

  • Step 1: Define a formula for calculating a compound’s mass percent. Mass percent = (mass of chemical / total mass of compound) x 100 is the formula for the mass percent of a compound. To express the value as a percentage, you need to multiply by 100 at the top.
  • Step 2: Determine the compound’s total mass. You just add the masses of all the elements or compounds being combined to calculate the total mass of the final product or solution. In the mass percent computation, this might be the denominator.
  • Step 3: Calculate the chemical’s mass. When you’re asked to find the “mass percent,” you’re looking for the mass of a specific chemical (The chemical in question) expressed as a percentage of the total mass of all elements. The mass of the chemical in question must then be written down. Within the mass percent formula, this mass is the numerator.
  • Step 4: In the mass percent equation, the variables are entered. So, once you’ve figured out what each variable’s value is, plug them into the equation.
  • Step 5: Calculate the mass-percentage-of-the-total-body-mas Because the equation has been filled in, the mass percent may now be calculated by simply solving it. Multiply the chemical’s mass by the compound’s total mass and divide by 100. This could provide the chemical’s mass percent.

Sample Questions

Question 1: Why is mass percentage important?

Answer:

The mass percentage formula aids in the creation of chemical equations by allowing us to determine the relative number of atoms of a specific component present in a combination.

Question 2: What is the SI unit of mass, and what does it mean to have a solution with a solute and a solvent?

Answer:

Kilogram is the SI unit of mass.

A substance that dissolves or undergoes a physical change in a solution is known as a solute.

A solvent is a substance that dissolves the compounds that dissolve merely a solute in it without undergoing any physical change.

Question 3] A sodium chloride (CaCl2) aqueous solution is made. Calculate the mass of a 5 percent (m/m) calcium chloride solution that can be made with 100 g of calcium chloride.

Answer:

The mass/mass percent number indicates that 5 grams of CaCl2 are used to make 100 grams of solution.

Since,

g solution = (100g CaCl2 × 100g solution) / 5g CaCl2

∴ g solution = 2 x 103 g solution

Question 4: In 367g of water, 7g of chlorine is dissolved. What is the chlorine content in water in terms of mass?

Answer:

Given: Mass of solute = 7 g (chlorine) , Mass of Solvent = 367 g (water)

Mass of solution = Mass of solute + Mass of Solvent

Mass of solution = 8 + 367

∴ Mass of solution = 375 g

Since,

Mass Percent = (Mass of solute / Mass of solution) × 100%

∴ Mass Percent = (7 / 375) × 100%

∴ Mass Percent = 1.866%

Question 5: Calculate the amount of cane sugar required to make 284 g of a 30% sugar solution.

Answer:

Given: Mass percentage = 30, Mass of solution = 284 g

Since,

Mass Percent = (Mass of solute / Mass of solution) × 100%

∴ 30 = (Mass of solute / 284) × 100%

∴ Mass of solute = (30*284)/100

∴ Mass of solute = 85.2 g

Question 6: With 500gm of water and 3.12 mass by mass solute combined together, a solution is created. Calculate the solute’s mass.

Answer:

Given: Mass percentage = 3.12, Mass of solution = ( x+ 500)

Since,

Mass Percent = (Mass of solute / Mass of solution) × 100%

∴ Mass of solute = (Mass percentage × mass of solution) / 100

∴ Mass of solute = (3.12 × (x+500)) / 100

∴ 3.12x +1560 = 100x

∴ 3.12x – 100x = -1560

∴ x = 16.10 g

∴ Mass of solute = 16.10 g

My Personal Notes arrow_drop_up
Related Articles

Start Your Coding Journey Now!