Skip to content
Related Articles

Related Articles

IBPS PO Prelims English Question Paper 2019

View Discussion
Improve Article
Save Article
Like Article
  • Last Updated : 25 Mar, 2022

IBPS conducts various banks exams like IBPS Clerk, IBPS PO, IBPS SO etc. to encourage the Recruitment of young talent in various National Public Sector Banks. These exams are conducted to fill 4-5K vacancies every year.  

When we talk about the IBPS PO exam, it is conducted for the Recruitment of “Probationary Officer” in the various Public sector banks of India. IBPS PO Notification 2022 will be released in August/September 2022,  It will be a golden opportunity for those, who want to serve in Public Sector Banks.  

In this article, we have provided “Memory-Based English Paper of IBPS PO Prelims 2019”, to give you an idea of the current syllabus and pattern of IBPS PO and score good marks in the exam.  

For more practice read our other articles related to it.    

                                                               

IBPS PO PRELIMS MEMORY-BASED 2019

Directions (1-5): Read the given passage and answer the following questions based on the passage.  

Haphazard urban planning and human overpopulation have led to a correspondingly huge population of street dogs in most Indian cities. Up to 300 million stray dogs roam the planet, with about 30 million in India alone. These free-ranging canines often come into conflict with people, and, particularly in India, pose a public health risk as carriers of rabies, a fatal virus that kills up to 20,000 people a year in India, most of them children, according to the WHO. This has made the management of stray dogs a polarizing subject, with some people killing the animals inhumanely.

The urban environment in India has two features that encourage sizeable street animal populations – exposed garbage and slums. Street dogs are scavengers and garbage provides an ample source of food for them. Moreover, in India and most other south-east Asian countries, street dogs are also kept as free-roaming pets by slum dwellers and street dwellers such as ragpickers. Removal or killing of street dogs seems to be the most obvious method of controlling the population, but it has actually proved to be completely useless. This is because even when large numbers of dogs are captured or worse, killed, the conditions that sustain dog populations remain unchanged.

Dogs are territorial and each one lives in its own specific area. Even when they are removed, the food source, i.e., garbage, is still available in abundance. So, dogs from neighbouring areas enter the vacant territories. Pups born and growing up in the surrounding areas also move in to occupy these vacant niches. The few dogs who escape capture and remain behind attack these newcomers, leading to frequent and prolonged dog fights. Since they are not spayed or neutered, all the dogs who escape capture continue to mate, leading to more fighting.

In the course of fights, dogs often accidentally redirect their aggression towards people passing by, so many humans get bitten. Females with pups are aggressive and often attack pedestrians who come too close to their litter. Street dogs breed at a very high rate and it has been estimated that two dogs can multiply to over 300 in three years. Since dogs who are removed are quickly replaced, the population of dogs on the street does not decrease at all. The main factors leading to dog aggression – migration and mating – continue to exist, so the nuisance factor remains.

Since the removal of dogs actually increases dog-related problems, the effective solution is to sterilise the dogs, vaccinate them against rabies and put them back in their own areas. When dogs are sterilised and put back in their own area, the population and the problems caused by dogs both reduce. Each dog guards its own territory and does not allow new dogs to enter. Since they are all neutered, they no longer mate or multiply. The main factors leading to dog aggression – migration and mating – are also eliminated. So, dog fights reduce dramatically. With the decrease in fighting, bites to humans also decrease. Since females no longer have pups to protect, this source of dog aggression is also eliminated. Over a period of time, as the sterilised dogs die natural deaths, the population is greatly reduced.

Q1.  

According to the passage, what is/are the reason(s) behind sizeable street animal populations in urban India?

I. Kind-hearted people who often feed stray dogs.

II. Street dogs breed at a very high rate.

III. Urban centres in India feature exposed to garbage and slums that ensure their survival.

(a) Only I & II

(b) Only II

(c) Only I & III

(d)  Only II & III

(e) All of I, II & III

 Ans (d)

Sol.  

The 3rd and 4th statement of the 4th paragraph states that “Street dogs breed at a very high rate and it has been estimated that two dogs can multiply to over 300 in three years. Since dogs who are removed are quickly replaced, the population of dogs on the street does not decrease at all.”

Also, the 1st sentence of the 2nd paragraph states that “The urban environment in India has two features that encourage sizeable street animal populations – exposed garbage and slums.”

Thus, statements II & III are the reasons behind the large animal population on the street.

Hence, option (d) is the correct answer.

Q2.  

According to the passage, which of the following is/are TRUE?

I. Dogs are territorial and each one lives in its own specific area

II. About 30 million stray dogs roam the streets of India.

III. The management of stray dogs is a polarizing issue.

(a) Only I & III

(b) Only III

(c) Only I & II

(d) Only II & III

(e) All of I, II & III

Ans (E)

Sol.  

Statement I is true as per 1st sentence of the 3rd paragraph. Statement II is true as per the 2nd sentence of the 1st paragraph. Statement III is also true as per the last sentence of the 1st paragraph. Hence, option (e) is the correct answer.

Q3.  

According to the passage, which of the following events can happen when dogs are removed from the streets, but the garbage is not taken care of?

I. Dogs from neighbouring areas enter the vacant territories.

II. Pups born and growing up in the surrounding areas also move in to occupy these vacant niches.

III. With an abundance of garbage and no dogs to hunt them, the streets will get overfilled with rats, who will thrive in place of dogs.

(a)  Only I & II

(b)  Only I & III

(c) Only III

(d)  Only II & III

(e) All of I, II & III

 Ans (a)

Sol.  

The 3rd paragraph gives us the details of the things that happen when the dogs are tried to be removed from the streets without taking care of the garbage.

It states that “dogs from neighbouring areas enter the vacant territories. Pups born and growing up in the surrounding areas also move in to occupy these vacant niches.” Thus, statements I & II are true and is the correct chain of events that take place.

Hence, option (a) is the correct answer.

Q4.  

According to the passage, which of the following can be one of the ways to control the population of street dogs in India?

(a) Displacing them from the streets to some other place.

(b) Sterilization of street dogs.

(c) Killing them in the most humane way possible.

(d) Adopting some of them as pets.

(e) None of the above

Ans (b)

Sol.  

The 2nd sentence of the last paragraph states that “When dogs are sterilized and put back in their own area, the population and the problems caused by dogs both reduce.” Thus, sterilizing dogs can be one of the ways to control the population of street dogs. Hence, option (b) is the correct answer.

Q5.  

According to the passage, what is/are the risk(s) posed by stray dogs?

I. They often come into conflict with people.

II. They can cause a collision while running on the road, which might even result in injury to other people and also to itself.

III. They pose a public health risk as they carry the rabies virus, which can be fatal, especially to children.

(a) Only I & II

(b) Only II & III

(c) Only I & III

(d)  Only II

(e) All of I, II & III

 Ans (C)

Sol.  

The 3rd sentence of the 1st passage states that “These free-ranging canines (i.e., dogs) often come into conflict with people, and, particularly in India, pose a public health risk as carriers of rabies, a fatal virus that kills up to 20,000 people a year in India, most of them children, according to the WHO.” Thus, statements I & III are true as per the passage.

Statement II is not a part of the passage, and it also does not hint towards it.  Thus, statement II cannot be said to be one of the risks posed by stray dogs, as per the passage.

Hence, option (c) is the correct answer.

Direction (6-7): In this question, two columns I and II and three sentences, which are divided into two parts, are given. Column I which has three statements (A, B and C), consist of the first half of the sentence and Column II which has three statements (D, E and F) consists of the second half of each sentence. Match column I with column II, to make sentences both meaningful and grammatically correct. Choose the option as your answer.

Q6.  

I

A. You must take some local spices with you if

B. These spices are dried and they come in sealed vacuum packets that

C. This souvenir is perfect for

II

D. You want to bring the taste of Thai home.

E. anyone who loves cooking.  

F. You can easily carry back home with you. 

(a) B-E and C-F

(b) A-E and B-F

(c) A-F

(d) B-F

(e) A-E and C-F

Ans (d)

Sol. A goes with D providing the meaning that the taste of Thai food could be brought home by taking some local spices along.

B goes with F as spices in vacuum-sealed packets makes it easy to carry without the risk of spilling.

C cannot be paired with E as ‘anyone’ would take a singular verb and “love” is plural.

So, the pairs come as A-D and B-F. Of these, we only have B-F as an option. Hence, the correct answer is D.

Q7.  

I

A. Exploring Bangkok’s popular markets will introduce

B. You can buy handcrafted cushion covers, wicker baskets, pottery dishes

C. These products are beautifully handcrafted by local artisans so they

II

D. are worth taking back with you as souvenirs for your family and friends.  

E. your wanted souvenir items are accepted at the customs.  

F. you to a variety of Thai handicrafts

(a) B-E and C-F

(b) A-E, B-F and C-D

(c) A-F and C-D

(d) B-F

(e) A-E and C-F

Ans (c)

Sol. “Introduce” is generally followed by the subject (who is getting introduced) + to + what is being introduced. So, A goes with F, where ‘you’ is getting introduced to handicrafts.

C ends with ‘they’ which should be followed by a verb. Since D starts with a verb (are), C & D make a pair.

Hence, the correct answer is C.

Let us get to the other approach of elimination after figuring out that one code that you are sure of being correct. When we start with the first column, we know two things,  

• where ‘you’ is getting introduced to handicrafts.

• and Thai and Bangkok should go together

Hence, AF is correct. When we look at the options, it is only option C that has AF as one of the pairs. Thus, we can nullify the other options and get to the answer without spending much time on the question.  

Direction (8-10): Direction: In each of the following questions, a connector and four statements are given. Connect the statements by the word given without changing the intended meaning. Choose the correct option accordingly to form a correct and coherent sentence. 

Q8. ALTHOUGH  

(A) A $2 million association bid for a stake in a British highway project led deal-making by home investors in the second half.  

(B) P Chidambaram said that his party will clean up economic data if it wins the election  

(C) The overall deal value collapse by 21 per cent as there were no mega investors for entrepreneurs.  

(D) Economists and investors are increasingly showing that India’s official economic data don’t require any overhauling.  

(a) Only D-A  

(b) Only B-D  

(c)  Only A-C  

(d) Both A-C and B-D  

(e) None of these  

Ans (d)

Sol. A-C should be connected as we can see that in ‘A’, a bid of $2 million has been mentioned, and in ‘C’, it is mentioned that there are no mega investors of it so to connect them, the best connector should be ‘although’.  

In the same manner in ‘B’ & ‘D’, should be connected as in B cleaning up of economic data is mentioned whereas in D economic does not require any overhauling is shown.  

Thus D is the correct option to choose.  

Q9. WHEREAS  

(A) Within the pulse fragment, Moong dal and beans production are expected to decline probably by a few per cent i.e. up to 5%.  

(B) Jowar & Bajra farmers are shifting their pattern of cropping to other cash crops due to lack of income. 

(C) Lentils is expected a marginal hike in the area at 2.12 per cent and a significant incline in production at 3.42 per cent  

(D) The pigeon pea or red gram pulse is expected to increase marginally by 3.54 per cent.  

(a) Only A-B  

(b) Only A-C  

(c) Both A-C and B-D  

(d) Only A-C and A-D  

(e) None of these  

 Ans (d)

Sol. A-C should be connected as we see that In C the context is of Lentil which is a pulse, the context of which is mentioned in A, thus A-C should be connected.  

Q10. PROVIDED THAT  

(A) This indicates less profit cut for banks as the spread between what they are paying for funds and what they are charging for them declines.  

(B) It may speed up in the months to come than what banks can earn by lending out those deposits.  

(C) There is a rumour floating around that BJP may come into power again and the party is sure of the BJP-led ruling dispensation winning over 300 seats In the house.

(D) The exit poll result predicted and published by media houses should be accurate.  

(a) Only C-D  

(b)Only B-C  

(c) Only A-C  

(d) Both A-C and B-D  

(e) None of these  

Ans (a)

Sol. In C, some favourable prediction has been made which can be true if the prediction of exit poll is correct so to connect C-D, ‘provided that’ is the best option to choose.  

Thus, A is the correct option to choose.  

Directions (11-12): In the following question a sentence is given following with three words. Choose the correct word/words from the given words which fits/fit in the sentence correctly. 

Q11. The minister was __________________ by the authorities for not paying the taxes.  

(A) Hounded  

(B) Moved  

(C) Pursued  

(a)Only (A)  

(b)Only (B)  

(c)Only (C)  

(d)Only (A) and (B)  

(e)Only (A) and (C)  

 Ans (e)

Sol. The correct option is E as ‘hounded’ means to harass or pursue relentlessly, in the same manner, ‘pursued’ also means to chase, and it has also the same context as of ‘hounded’. ‘Move’ is incorrect as it means to progress or develop. Thus, option E is correct.  

Q12. Police said the case ____________ huge amounts of public money which have been diverted fraudulently and that interrogation is needed to track the funds.  

(A) hours  

(B) involves  

(C) conduct  

(a)Only (A)  

(b)Only (B)  

(c)Only (C)  

(d)Only (A) and (B)  

(e)All (A), (B) and (C)  

Ans (b)

Sol. ‘involves’ which means ‘included’ is the only correct option, all other options fail to fit contextually.  

Directions (13-17): In each of the questions given below five words are given in bold. These words may or may not be at their correct position. Choose the pair/pairs with the correct combination of words that should interchange with each other to make the sentence both grammatically and contextually correct. Find the correct pair of words that can replace each other. If the sentence is correct as it is given, choose option (e) as your choice.

Q13. The (A) academician did a (B) commendable job in (C) highlighting the (D)dangers of the so called lethal weapon (E)systems.  

(a) (A) – (E)  

(b) (B) – (C)  

(c) (B) – (E)  

(d) (B) and (E) and (A) – (D)

(e) No interchange required  

 Ans (e)

Sol. The given sentence is grammatically and contextually correct. No interchange in the position of the words is required.  

Q14. Skills are a (A) asset (B) vital in today’s globalized economy where (C) threat jobs are under (D) unskilled of (E) automation.  

(a) (A) – (E)  

(b) (B) – (C)  

(c) (A) – (B) and (C) and (D)  

(d) (B) – (E)  

(e) No interchange required  

Ans (c)

Sol. In the given statement, only the position of word ‘automation’ is correct. The words A-B and C-D need to be interchanged to make sentence grammatically and contextually correct. Thus, option (c) is the correct answer.

Q15. If the (A) obliged are (B) alternative, the (C) authorities are (D) flights to provide compensation or an (E) cancelled.  

(a) (A) – (E)  

(b) (B) – (C)  

(c) (B) – (E)  

(d) (B) and (E) and (A) – (D)

(e) No interchange required  

Ans (d)

Sol. In the given statement, position of the word ‘authorities’ is correct. Words (A)-(D) and (B)- (E) need to be interchange to form a grammatically and contextually correct sentence. Thus, option (d) should be the correct answer. 

Q16. (A) corruption employees (B) facing criminal or (C) government cases are under a (D)scanner of the Modi (E) administration.  

(a) (D) – (E)  

(b) (A) – (C)  

(c) (A) – (B) and (C) and (D)  

(d) (B) – (E)  

(e) No interchange required  

 Ans (b)

Sol. Sol. Here, In the given statement, (B), (D) and (E) are positioned correctly. However, the words (A) and (C) are required to be interchanged to make the sentence grammatically and contextually correct. 

Q17. The revenue (A)department has asked customs (B)officials to ensure strict (C)implementation of (D) import on (E) prohibition of e-cigarettes.  

(a) (A) – (E)  

(b) (D) – (E)  

(c) (B) – (E)  

(d) (B) and (E) and (A) – (D)

(e) No interchange required

Ans (b)

Sol. In the given statement, position of all the word is correct except (D) and (E) need to be interchanged to form a grammatically and contextually correct sentence.

Direction (18-23): In each of the following questions, a sentence is divided into four parts; (A), (B), (C) and (D). There may be an error in one of the parts, which makes the sentence grammatically or contextually incorrect. Choose the option with the part containing error.

Q18. Under no circumstances (A)/you would be allowed to remain (B)/ out of home after ten o’clock , (C)/said Radhika to her son (D).  

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error

 Ans (b)

Sol. When a sentence starts with ‘adverb or adverbial phrase’, inversion has to be done. 

Q19. By working together or (A)/ exchanging services, people (B)/ are able to accomplishing (C)/ more than they would individually (D).

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error  

Ans (c)

Sol. The phrase ‘be able to’ has infinitive attached in it, thus first form of verb should be used in the end. Thus replace ‘accomplishing’ to ‘accomplish’.    

Q20. The government is (A)/ expected to issue a statement (B) /regarding the investigation (C)/ to the press (D).  

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error  

Ans (e)

Sol. There is no error in the statement.

Q21. It were not (A) /unusual for the bank (B)/ to involve in litigation(C)/ over failed companies. (D).

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error  

Ans (a)

Sol. It is not a conditional clause, but a single statement. Thus, it should be ‘It was’ instead of ‘It were’.  

Q22. The company, Maruti Suzuki, (A) / has been producing ten million (B) / units since it was (C)/ established in 1982 (D).  

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error  

Ans (b)

Sol. Here, the completion of ‘ten million’ units has been shown and for that present perfect tense should be used instead of ‘present perfect continuous tense’. Thus, ‘has been producing’ should be replaced with ‘has produced’.  

Q23. The Supreme Court says Canadian (A)/judges has been too soft on (B)/ punishment for 30 years in giving (C)/offenders the lowest possible sentence (D)/.  

(a) (A)  

(b) (B)  

(c) (C)  

(d) (D)  

(e) No error

Ans (b)

Sol. Since the subject of the object clause is ‘judges’, thus with that the verb should be ‘have’.  

Directions (24-28): In the following questions five sentences are given with a phrase highlighted. These phrases may or may not be correct. Following the sentences are four phrases, from which one phrase will replace the incorrect phrase. The number of that correct phrase will be your answer. If the phrase is correct then option (e) i.e. “No replacement required” will be your answer.

Q24. The two scriptwriters have worked on close collaborate with each other on the script. 

(a) in close collaborate  

(b) from close collaborating  

(c) on close collaborate  

(d) in close collaboration  

(e) No replacement required  

Ans (d)

Sol. ‘in close collaboration’ is the correct phrase to choose. With ‘work’ the prepositions ‘with’ and ‘in’ is used, ‘in’ is used to show the indulging in something and ‘with’ is used to show ‘accompanied by something’. And, with ‘in’ collaboration should be used as a noun is required here, instead of gerund.  

Q25. Yesterday, ahead of Diwali, the Union government announce the Non-Productivity Linked Bonus (Ad-hoc) equivalent to 30 days of emoluments for the accounting year 2018-19.  

(a) government announces the  

(b) government have announced the  

(c) government announced the  

(d) government is announced the  

(e) No replacement required

Ans (c)

Sol. Since the tense of the sentence is of past, thus with that ‘announce’ should be replaced with ‘announced’.  

Q26. If the UK will agree to the provisions on e-commerce, it will mean it won’t be allowed to impose data privatization rules on industries looking to do business in the UK.  

(a) agree to the  

(b) agrees to the  

(c) shall agrees to the  

(d) will agrees to the  

(e) No replacement required

Ans (b)

Sol. In the conditional clause, we don’t use future tense, but the simple present tense. Thus it should be ‘If UK agrees to’.  

Q27. U.S. Border police said that arrests at the U.S.-Mexico border fall in February for the three month in a row. 

(a) border fell in  

(b) border falled in  

(c) border falling in  

(d) border has fell in  

(e) No replacement required

Ans (a)

Sol. Since the context is of past tense thus, ‘fell’ should be used which is a past tense of ‘fall’.  

Q28. Although of the praise, Mr. Trump never formally nominated Mr. McAleenan to run the agency.  

(a) Despite of the praise  

(b) Whether the praise  

(c) Despite the praise  

(d) Although the praised  

(e) No replacement required

Ans (c)

Sol.  With ‘although’ we should not use ‘of’. And the tense of the statement is of present tense thus, option C should be chosen as Although is a conjunction but here a preposition is required and for that ‘despite’ should be used.  

Direction (29-30): In the following question, the sentence given with blank/blanks to be filled in with appropriate word/words. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q29. The war veteran said that the modern ethics could be flippant and ___________ at some times.

(a) paramount  

(b) profound

(c) inane  

(d) riveting

(e) innocuous

 Ans (c)

Sol. The correct answer should be C as flippant and inane are synonymous to each other.  

Inane means foolish

Flippant= not showing a serious or respectful attitude.

Paramount = important

Q30. Though Shashi was never ______________ for the murdering of his wife, the mental agony that he suffered did not let him recover from the shame and flak.  

(a) charged  

(b) accused

(c) indicted  

(d) absolved

(e) booked

Ans (c)

Sol. The correct answer should be C as for the murder, the culprit gets charged for it, so in that context ‘indict’ is the most appropriate word.  

Indict=to charge with a crime.

Acquit= to free someone with charge.

Absolve= declare (someone) free from guilt, obligation, or punishment.


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!