Skip to content
Related Articles
Open in App
Not now

Related Articles

How to Write a Whole Number in Standard Form?

Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 03 Mar, 2022
Improve Article
Save Article

Whole number is defined as the subset of the number system that consists of all positive integers including 0. Positive numbers that include zero, which counts from 0 to infinity. These numbers do not include fractions or decimals. Whole numbers are represented by ‘W’.

The only constituents of natural numbers including zero are whole numbers. The subset of whole numbers is given by {0,1, 2, 3, 4, 5, 6, 7…….}, the set of whole numbers does not include fractions, decimals, and negative integers.

The set of counting numbers starts from 1 and on the other hand, natural numbers along with zero (0) form a set, referred to as whole numbers. Counting numbers also considered as a whole number 

Standard Form of Whole Numbers

The representation of large numbers or small numbers in an easy form is termed as the standard form of numbers. To represent numbers in standard form we use exponents.

Decimal numbers are one of the forms of fractions. Some of the fractions give decimal numbers which have numbers after decimal at thousandths, hundredths or tenths place. But sometimes fractions give a big decimal number. To represent such big numbers we use standard forms, which are also stated as Scientific notation.

The numbers that can be represented in the form of p/q, where p and q are both integers are termed as Rational numbers.

For example, 2/10, 4/6, 8/9, etc.

How to write a whole number in standard form?

There are some steps to represent the number in standard form 

Step 1: Write the first number from the given number.

Step 2: Add the decimal point after the first number.

Step 3: Count the number of digits after the first number or decimal from the given number and write it in the power of 10.

For Example

42300000000 is the number. Thus the standard form of a number is obtained as follows:

Step 1: The first number is 4

Step 2: Adding the decimal point after 4, it becomes “4.”

Step 3: The number of digits after 4 is 10.

Hence, the standard form of 42300000000 is 4.23 × 1010.

Example 2: Write 2550 in standard form 

Solution:

Step 1: The first number is 2

Step 2: Adding the decimal point after 2, it becomes “2.”

Step 3: The number of digits after 2 is 3.

Hence, the standard form of 2550 is 2.55 × 103.

Sample Problems

Question 1: How to write 17 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 17

To write the whole number 17 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 17 by 10, we get

            = (17/10) × 10                              

            = 1.7× 10                       {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 17 = 1.7× 10

Question 2: How to write 1250 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 1250

To write the whole number 1250 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 1250 by 1000, we get

      = (1250/1000) × 1000                              

      = 1.250 × 103                       {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 1250 = 1.250 × 103

Question 3: How to write 225 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 225

To write the whole number 225 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 225 by 100, we get

= (225/100) × 100                            

= 2.25 × 102                        {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 225 = 2.25 × 102.

Question 4: How to write 22 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 22

To write the whole number 22 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 22 by 10, we get

 = (22/10) × 10                              

 = 2.2× 101                        {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 22 = 2.2× 10

Question 5: How to write 12 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 12

To write the whole number 12 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 12 by 10, we get

= (12/10) × 10                              

= 1.2× 101                        {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 12 = 1.2× 10

Question 6: How to write 400 whole numbers in the standard form?

Solution:

Here Given whole number is 400

To write the whole number 400 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 400 by 100, we get

= (400/100) × 100                           

= 4× 102                       {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 400 = 4 × 102       

Question 7: How to write 175 whole numbers in the standard form?

Solution: 

Here Given whole number is 175

To write the whole number 175 in standard form= ?

By Multiplying and dividing 175 by 100, we get

= (175/100) × 100                          

= 1.75 × 102                       {Here only one number will be held before decimal point that is 1}

Therefore the standard form of the number 175 = 1.75 × 102      

My Personal Notes arrow_drop_up
Related Articles

Start Your Coding Journey Now!